Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

3 jocuri ce vă țin în formă

 

Mulți părinți mizează în general pe activități menite să antreneze IQ-ul, în speranța că cei mici și-l vor crește, iar pe cale de consecință vor avea acces la o viață mai bună din punct de vedere profesional. Din păcate însă, oricât de multe schimbări ar putea aduce un IQ ridicat, este indicat să existe și mijloacele corespunzătoare pentru ca acesta să fie pus în valoare.
 

De ce spun asta?

 

Pentru că un IQ foarte mare nu scutește pe nimeni de probleme de relaționare, de carențe în dezvoltarea aptitudinilor sociale, de prezența prejudecăților, a partizanatelor extreme, de expunerea la manipulare sau la șocuri emoționale. Toate aceste probleme pot sta în calea exprimării la potențial maxim a capacității intelectuale a fiecăruia din noi.

 

Bună și bine ai revenit în emilitopia!

 

Eu sunt Emilia și voi continua să-ți vorbesc despre importanța jocurilor în dezvoltarea gândirii critice a copiilor. Instinctiv, copiii au abilitatea de a se ”antrena” pentru aspectele problematice ale vieții prin joc.

 

Nu spun că ar trebui să citească mai puțin, ci doar să nu înlăturăm jocul din viața lor. Nu spun nici că toți copiii se joacă sau ar trebui să se joace la fel, sau că cei mai puțin înclinați spre joc ar trebui forțați s-o facă. Observă și studiază comportamentul și înclinațiile copilului tău. Fiecare copil are propriul mecanism de a crește pe toate planurile. Uneori, trebuie doar gestionate acțiunile sale.

 

Revenind la jocuri, unele dintre ele sunt de-a dreptul simple, iar altele pot părea chiar puerile, dar fac parte dintr-o gamă de jocuri ce stau la baza dezvoltării gândirii critice și a inteligenței emoționale. Ba mai mult, ele vin în ajutorul sedimentării unor concepte care dezvoltă IQ-ul, precum noțiuni de fizică sau matematică, mai greu de perceput la nivel teoretic la vârste fragede, dar nu numai. Chiar și atunci când începe să se dezvolte gândirea abstractă, lipsa unor exemple concrete poate face dificilă absorbția unor informații teoretice! Și-atunci, de ce să nu profitați de ele? Joacă-te cu copilul tău și oferă-i șansa de a învăța și pe această cale.

 

Iată câteva exemple de jocuri simple.

 

Cred că toată lumea cunoaște de acest joc.

 

Știai că cercetătorii au descoperit că el era jucat de copiii din Grecia secolului al doilea (101-200 e.n.)?

 

S-ar putea să fie chiar mai vechi! Și că există un campionat mondial al al jocului de-a v-ați ascunselea? Are loc din 2010 în Italia, la Bergamo, după regulile unei versiuni din Peninsulă! Se numește ”Nascondino World Championship”, iar la ediția din 2017 au participat 70 de echipe din 11 țări.

 

Și totuși, de ce acest joc ajută la dezvoltarea gândirii critice?

 

În primul rând ține de adaptarea la un mediu dat. Copilul studiază spațiul, se familiarizează cu natura obiectelor înconjurătoare, se orientează și face alegeri, ia decizii; cu alte cuvinte, va gândi în mod critic fiecare posibil scenariu de ascuns în funcție de obiectele din mediu, dispunerea lor, îmbrăcămintea sa (camuflare), gradul de mobilitate, vizibilitate în funcție de unghiuri, urmărind (testând) gâsirea celei mai eficiente variante.

 

Alegeți mediul în care vă jucați: în casă, pădure, parcare ș.a.m.d.. Cu cât copilul este mai mare, cu atât puteți mări aria spațiului în care este permis să se ascundă. Stabiliți totuși reguli clare, pentru a evita situații absurde (dar nu neîntâlnite) în care niște copii se vor ascunde în centrul orașului, în timp ce persoana care se pune stă cu fața lipită de un perete situat la periferia localității.

 

De asemenea acest joc ajută la concentrare și control de sine. Iar din punct de vedere psihologic, specialiștii susțin că el ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale prin faptul că-i pregătește pentru momente concrete de separare față de persoane apropiate și iminența posturii de a lua decizii pe cont propriu.

 

 

Mergeți în natură, căutați și adunați pietre. Colectarea și transportul sunt o schemă de comportament des întâlnită la copii. În articolele trecute am mai pomenit de jocuri care au la bază acest lucru. Acest joc este un pic mai specific, cu toate că puteți să vă opriți doar la acest nivel: colectare și sortare a pietrelor. Mai ales pentru un copil mai mic, colecționarea și împărțirea lor după culoare, mărime sau orice alt criteriu pe care cel mic îl stabilește, s-ar putea să fie îndeajuns pentru început.
 

Cu toate astea, scopul acestui joc este acela de a construi turnuri cu pietrele colecționate. Eșecul (prăbușirea) este doar un semn al progresului: lasă-l pe cel mic să refacă până când e mulțumit. Construcția de turnuri îi obligă gândirea să facă o selecție după formă și greutate, ceea ce reprezintă baza experimentală a înțelegerii unor concepte din fizică.

 

Mai mult, provocarea de a înălța un turn cît mai mare va necesita gândirea unei strategii. Gândirea strategică va merge de la simpla selecție a pietrelor care sunt utile pentru ridicarea turnului, până la construirea unui ansamblu de turnuri ce formează o așezare.

 

Joacă-te cu el. Pune-i întrebări, botezați turnurile sau chiar creați împreună un mic oraș. Într-o zi faceți turnuri pe un teren plat, în altă zi pe unul accidentat. Măriți miza: construiți turnuri din ce în ce mai înalte, creați străzi între ele și jucați-vă cu mașinuțele printre ele, cu păpușile sau cu orice altă jucărie pe care o preferă. Copilul tău va înțelege pe această cale și noțiuni de bază despre mecanismele care stau la baza funcționării societății actuale.

 

 

Acest joc pune imaginația la lucru. Jocul este simplu: alege o poză de familie (sau mai multe, după cum îți dictează dispoziția sau instinctul), din orice perioadă vrei și provoacă-ți copilul să-și imagineze ce s-a întâmplat atunci și cum s-a ajuns la ipostaza aceea. Pe lângă faptul că s-ar putea să-i facă deosebită plăcere să descopere momente din trecutul familiei, o cantitate imensă de scenarii vor rula în mintea sa, copilul exersându-și astfel capacitatea imaginativă și pe aceea de a integra informații într-un anumit context.

 

Chiar dacă acest joc pare extrem de banal, iar el este recomandat pentru copii mai mici (preșcolari), eu sunt de părere că el are rolul de a menține în formă imaginația tuturor copiilor aflați până la vârsta la care se-nchid în cameră, printr-o soluție simplă și amuzantă, generând astfel inclusiv momente de calitate în familie.
 

În copilărie adoram să scotocesc prin cutia cu fotografii vechi de acasă. Așa am descoperit că și părinții mei au fost copii, că și bunicii au fost tineri, că unele locuri cunoscute au arătat cândva altfel, că anumite relații s-au pierdut ori s-au păstrat. În acest sens, fotografiile sunt o capsulă a timpului, care ne ajută să ne cunoaștem rădăcinile, să ne cunoaștem mai bine între noi, să cultivăm empatia.

 

Dacă te afli cumva în situația în care majoritatea fotografiilor tale sunt stocate în format digital, fă-ți puțin timp să te uiți prin ele și să selectezi câteva pe care să le printezi și să le pui sub nasul celui mic. Va fi fascinat să te cunoască și în altă ipostază decât cea de părinte!

 

 

Uneori sunt suficiente pentru a relaxa mintea într-un mod în care să n-o deconecteze de la procesele constructive. Similar, ca să te menții în formă fizică bună nu poți să alergi tot timpul: uneori e suficient doar să mergi. Așadar, nu subestima puterea jocurilor simple!


 

Cu drag pentru tine,

Emilia

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum