Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

3 activități pe care le puteți face oriunde afară.

 

Când aude termenul de gândire critică, multă lume se gândește automat la ceva complicat sau agresiv, datorită atitudinilor jurnalistice de rit nou, mai toate legate de politică și fenomenele sociale. Însă a fi critic e ”de bine”, atât timp cât există măsură, bineînțeles.

 

A fi critic nu înseamnă neapărat să te plasezi într-o postură contradictorie doar pentru că poți sau ți se oferă oportunitatea. Așa cum nu înseamnă neapărat ca printr-un proces critic să obții un rezultat de semn opus față de referința de la care s-a plecat, sau față de părerea altcuiva.

 

Prin însăși definiția sa, a fi critic înseamnă în primul rând evaluare și examinare. Și cred că nu există părinte care să nu vrea ca, încă de mic, copilul său să gândească și mai ales s-o facă evaluând și examinând.

 

Bună și bine ai revenit în emilitopia!

 

Eu sunt Emilia și astăzi îți voi propune trei activități foarte simple pe care să le realizezi împreună cu copilul tău, pentru a-i dezvolta gândirea critică.

 

 

Cum spuneam în articolul de săptămâna trecută, activitățile în aer liber antrenează anumite abilități specifice gândirii critice. Însă mulți părinți se vor întreba: bine-bine, dar unde? Când eram noi copii exista spațiu, erau maidane, acum există doar străzi circulate și parcări, parcurile sunt puține, locurile de joacă la fel, iar starea lor nu e mereu cea mai potrivită.

 

Adevărul e undeva la mijloc. Locurile de joacă din trecut (în afara faptului că în unele zone lipseau cu desăvârșire) nu erau nici pe departe atât de dotate, de curate sau de sigure ca astăzi. De altfel, ceea ce generația decrețeilor numește loc de joacă din copilăria sa, este de fapt un spațiu desemnat ad-hoc drept loc în care te poți manifesta liber prin improvizație.

 

Ai un petec de pământ liber, chit că acolo e fie praf, fie noroi, în funcție de anotimp? Se poate juca fotbal. Ai un petec de asfalt? Se poate desena cu creta, sări coarda, stabili întreceri, juca leapșa. Și tot așa. Nu cred că un șantier în lucru, zone de construcție abandonate, spațiile dintre garaje sau trotuarul din vecinătatea traficului reprezintă zone de joacă mai sigure decât ceea ce există astăzi.

 

Cu toate astea, două lucruri sunt adevărate: mașinile au cucerit mult din spațiul cândva liber și nu toată lumea trăiește în orașe mari, sufocate de trafic, fără acces facil la un loc în care să te desfășori prin joc, sau poate doar să te relaxezi.

 

Așadar, ce poți face în ziua de azi afară cu copilul tău? Ce activități îi pot stimula gândirea critică? O metodă este să recurgeți la activitățile creative. Creativitatea (gândirea creativă) stimulează empatia, elimină preconcepțiile și crează premisele dezvoltării abilității de a rezolva probleme. Creativitatea presupune căutare, observație și interpretare, adică exact ceea ce este nevoie pentru a gândi critic.

O activitate care nu este condiționată de un spațiu special amenajat, este să urmăriți norii de pe cer. Poate părea pueril, dar copilul vede și înțelege forme, iar apoi le asociază peste tot, în natură și nu numai. Provoacă-l să observe norii și să interpreteze formele.

 

Dacă vrei să plusezi un pic, identifică tu forme și apoi provoacă-l pe cel mic să descopere norul la care faci referire. Îi vei antrena atenția, imaginația, capacitatea de interpretare și spiritul ludic.

 

În viața adultă, capacitatea de a jongla între disciplină și creativitate îi va fi extrem de folositoare, iar jocuri banale din copilărie, precum acesta, îi antrenează mintea, dar îl și poate relaxa. Mai mult, este o activitate care vă dă oportunitatea să petreceți timp de calitate împreună.

O altă activitate este cea de confecționare a unor obiecte folosid resursele din natură; de exemplu conuri de brad sau de pin, ghinde, castane ș.a.m.d. Orice crenguță, frunză sau piatră poate contribui la construcția unui obiect după placul și imaginația copilului. Dacă ai acces la mare, adunați scoici. Dacă ai acces facil la un râu sau pârâu, colectați pietre colorate. În parc puteți găsi conuri, ghinde sau castane și o mare varietate de frunze. Profită de o simplă ieșire la plimbare sau organizează o excursie specială undeva în natură și colectați împreună „resurse” pentru proiectele viitoare.

 

Pune-i apoi la dispoziție lipici, vopseluri, sclipici, hârtie colorată și lasă copilul să-și imagineze forme. Cu siguranță va ieși ceva interesant. Apoi, organizați un joc prin care să-i dai oportunitatea să-și ”vândă” creațiile, sau să le ofere cadou; de ce nu, organizați o ”expoziție” cu obiectele realizate.

 

Pe lângă stimularea imaginației, s-ar putea să te trezești cu o colecție de obiecte de tip arts & crafts care să concureze cu succes standurile din târgurile de profil. Dincolo de asta, prin jocul de ”vânzare” îl pregătești încet-încet pentru lecții mai grele, cum ar fi aprecierea valorii unor lucruri, a muncii și (de ce nu?) a banului. Mai mult, prin jocul cu ”vânzarea”, copilul va fi stimulat să-și facă o strategie de marketing. Nu ezita să-l întrebi ce reprezintă obiectul, cum și cui are de gând să-l ”vândă”, cât cere pe el și cum a stabilit valoarea obiectului.

O activitate care preia elemente din cele două deja expuse este aceea de a desena ceea ce vede. Poate părea banal, dar copilul tău s-ar putea să vadă altceva față de ceea ce ochii tăi îți dictează că e evident. Și chiar dacă nu va face altceva decât să deseneze ceea ce e evident, acesta este un excepțional exercițiu de antrenament al capacității de observație - adică fix una dintre abilitățile esențiale pentru gândirea critică.

 

Nu trece cu vederea acest exercițiu; e recomandat și adulților, mai ales celor ce activează în meserii care presupun creativitate. La fel ca la exercițiul anterior, faceți o ”licitație” sau o ”expoziție” cu desenele.

 

Ca un derivat al acestui exercițiu, pentru copilul care știe să scrie, pune-l să descrie în cuvinte ceea ce vede. Se va antrena o abilitate esențială în viitorul copilului tău, aceea de a face conexiuni între cuvinte, expresii, imaginație și spectrul vizibil. Dincolo de asta, prin astfel de jocuri, vei descoperi ce și cum gândește copilul tău și, în timp, care-i sunt înclinațiile și afinitățile.

 

Toate aceste activități pot fi făcute la marginea pădurii, pe malul unei ape, în parc, în spatele sau în fața blocului, în parcare, într-o zonă industrială sau rezidențială, în gară, în piața publică sau la marginea câmpului. Depinde doar unde locuiți și unde poți să ajungi ușor cu copilul tău. Săptămâna viitoare voi reveni cu alte activități pe care poți să le faci afară cu copilul tău.

 

Cu drag pentru tine,

 

Emilia

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum