Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

UP - un film emoționant despre aventură și iubire

Bună și bine ai (re)venit în emilitopia!

 

Eu sunt Emilia și astăzi îți voi povesti despre filmul Up, lansat de Disney-Pixar în 2009. În caz că nu l-ai văzut până acum, merită să știi că este un film plin de sensibilitate și umor, care abordează teme fundamentale ale existenței: dragostea, moartea, copilăria și bătrânețea, viața ca aventură, visele imposibile, evadarea din realitate.

 

Protagoniștii filmului sunt un bătrânel pe nume Carl și un băiețel cu genă asiatică, pe nume Russel. Carl și-a pierdut iubirea vieții sale, pe Ellie, iar Russel și-a pierdut tatăl, dedicat acum altei familii. Într-un mod improbabil aceștia pornesc într-o aventură imposibilă, plină de surprize, decepții, revelații, acțiune, tristețe și umor. Dacă ai o fire impresionabilă, te sfătuiesc să-ți iei aproape un pachet de șervețele, căci se vor vărsa lacrimi în varii ocazii.

 

Filmul te va delecta prin poveste și prin estetica abordată. Designerii au acordat o deosebită atenție detaliilor, iar stilizarea caricaturală și realismul se îmbină într-un mod unic. Lumina și culoarea joacă un rol important și te vor ghida în roller-coaster-ul emoțional. Vei observa cu plăcere texturile materialelor, firele albe din barba lui Carl, strălucirea sidefie a penelor lui Kevin, aerul îmbibat de ceață sau de razele de ambră ale soarelui.

 

Și deși Ellie este singura prezență feminină (făcând abstracție de prezențele episodice ale polițistei, fetiței care se joacă și a mamei lui Russell... sau de Kevin!) și dispare din peisaj după primele 10 minute ale filmului, spiritul ei este omniprezent în viața și gândurile lui Carl, iar întreaga aventură îi este dedicată. Și, între noi fie vorba, Russell readuce în poveste energia, aplombul și logoreea avute de Ellie în copilărie.

 

Up este primul film 3D produs de Pixar și a fost lansat în premieră în deschiderea festivalului de la Cannes, fiind primul film de animație căruia i s-a făcut această onoare. A avut 5 nominalizări la Oscar, inclusiv la categoria Cel mai Bun Film și a câștigat premiul Oscar și premiul BAFTA pentru Cel mai Bun Film de Animație. Atât criticii, cât și publicul larg, au apreciat umorul și încărcătura afectivă a poveștii. Scena de 4 minute de la începutul filmului, care ne rezumă mariajul lui Carl și Ellie, este plină de sensibilitate, emoționează profund și poate fi un obiect de studiu în sine (chiar vom vorbi despre ea mai încolo).

 

Coloana sonoră a fost special creată pentru film de către Michael Giacchino și a câștigat patru premii prestigioase: Oscar, Grammy, Golden Globe și BAFTA. Giacchino a creat câte o temă muzicală pentru fiecare personaj; aceasta însoțește personajul pe durata acțiunii și se modifică în funcție de încărcătura afectivă a situației trăite. Rolul muzicii în Up este extrem de important, leagă scenele într-un tot unitar și accentuează încărcătura emoțională a poveștii.

 

Lucrul la scenariu a început în 2004, când lui Pete Docter i-a venit ideea unei case zburătoare, ca o fantezie care să te ajute să evadezi din realitate atunci când viața devine prea apăsătoare. Dezvoltând această idee, Docter avea în minte anii adolescenței sale, când găsea dificilă interacțiunea socială.

 

Conceptul inițial era totuși departe de ceea ce vedem în film și implica un oraș zburător, o planetă extraterestră și doi frați care se luptau pentru moștenirea lăsată de tatăl lor! În caz că te întrebai! Apoi orașul a devenit casă, cei doi frați au devenit Carl, iar planeta extraterestră s-a transformat în navă de război sovietică, cu camuflaj în formă de nori.

 

Pierderea soției iubite oferă motivația emoțională de care protagonistul are nevoie pentru a se implica în acțiunea nebună care urmează. Russell este prezent pentru a-l obliga pe Carl să-și depășească limitele și tabieturile de bătrân morocănos, aducând o energie tonică în viața lui. Doug a fost creat așa deoarece animatorilor li s-a părut amuzantă ideea de-a ști ce gândește un câine (au avut un consultant special pentru asta!), iar Kevin, pasărea exotică, a fost prezentă încă din prima variantă de concept, având un rol esențial în crearea și rezolvarea conflictului și în scrierea deznodământului.

 

Nu vreau să-ți povestesc filmul de această dată, deoarece este o experiență ce trebuie trăită. În schimb vreau să-ți mai povestesc puțin despre procesul de lucru, deoarece mi se pare foarte important felul în care niște oameni creativi își folosesc gândirea critică (despre care tot scriu de ceva vreme aici, aici și aici – lol!) pentru a realiza asemenea capodopere ale artei cinematografice. Iar pe baza acestor informații te poți lansa cu cel mic într-o analiză mai aprofundată a filmului și a tehnicilor folosite pentru a vă captiva atenția și afectivitatea.

 

Logica poveștii – scriere creativă marca Disney-Pixar

 

Am vorbit puțin despre evoluția conceptului din spatele poveștii, acum aș vrea să fac un rezumat structurat:

 

La începutul filmului îl vedem pe Charles Muntz, eroul din copilărie al lui Carl și Ellie, care le insuflă setea de aventură și dorința de-a explora Paradise Falls; el va reapare mai târziu și va introduce conflictul.

 

Micul Carl o cunoaște pe micuța Ellie. Contrastul dintre cei doi este evident, el este tăcut și timid, iar ea volubilă și expansivă. Carl este cucerit și își petrec tot restul vieții împreună, visând că, într-o zi, vor ajunge la Paradise Falls. Doar Carl i-a promis c-o va duce acolo! Și ca să nu-și încalce promisiunea... Aici avem intriga, motivația lui Carl de-a porni în aventură.

 

Și Carl pornește în aventura promisă, făcându-și casa să zboare cu ajutorul baloanelor cu heliu! (După ce au calculat câte milioane de baloane ar fi necesare ca să ridice casa de la sol și în câți ani ar putea fi umflate, făcând asta fără oprire – 12.658.392 de baloane, umflate în 3,5 ani! - creatorii lui Up au tras aer în piept și s-au rugat să-i iertăm pentru că doar 20.000 de baloane sunt umflate peste noapte de către Carl. Ce-i drept, erau baloane de două ori mai mari decât Carl...) Ca să nu pară o misiune suicidală, apare Russell, ca pasager clandestin în casa zburătoare, de care Carl nu are cum să scape și care îi dă planurile peste cap.

 

Ajunși în Paradise Falls, apare și Kevin în peisaj, creatura fantastică pe care pornise Charles Muntz s-o vâneze. Autorii introduc un nou conflict – ducem casa lângă cascadă sau o ajutăm pe Kevin să scape de câinii de vânătoare și să se întoarcă la puii ei? Fără asta, Carl s-ar fi așezat în vârful stâncii liniștit. Și dup-aia, ce s-ar mai fi întâmplat? La fel ca-n viață, trebuie să apară întâmplări neprevăzute, care să răstoarne situația și să dea planurile protagoniștilor peste cap.

 

Carl are o epifanie cu ajutorul lui Ellie și înțelege sensul mai profund al aventurii lor împreună. Ia o decizie radicală, care îi va influența tot restul vieții. Cât de important mai este să rămână casa lângă cascadă? Cât de importantă este relația cu Russel și supraviețuirea speciei lui Kevin? Urmărește filmul și vei afla!

 

Puteți analiza povestea cu ajutorul întrebărilor de pe cartonașele de mai jos.

 

Ce a vrut să spună autorul?

 

V-ați lovit vreodată de întrebarea asta în școală? Este una dintre cele mai nesuferite! N-ai de unde să știi ce-a vrut să spună, decât dacă într-adevăr a spus-o și cineva a înregistrat răspunsul pentru posteritate, astfel încât tu să-l poți afla și să-l dai profei sau profului. Altfel răspunsul se rezumă la opinia vreunui critic, mai rar a ta personală, căci cine ești tu să ai asemenea interpretări pertinente?!

 

În ce privește filmul Up, unii au interpretat aventura lui Carl ca fiind post-mortem, o călătorie a sufletului în lumea de dincolo, Russell fiind un înger călăuzitor, care mai are nevoie să îndeplinească o sarcină pentru a-și primi aripile. Alții au văzut în Up năruirea viselor, datorată faptului că banii nu sunt niciodată de ajuns, iar atunci când crezi că, în sfârșit ai o șansă de-a le trăi, mori. Dar, de fapt, ce-au vrut să spună autorii? Cu ce ar trebui să rămânem în minte după ce vedem filmul?

 

Regizorul și co-scenaristul filmului, Pete Docter, ne-a spus următoarele, legat de semnificația poveștii din spatele filmului: În principiu, mesajul filmului este acela că adevărata aventură a vieții constă în relațiile pe care le avem unii cu alții și că este atât de ușor să pierdem din vedere lucrurile pe care le avem și oamenii din jurul nostru atâta timp cât sunt cu noi. Cel mai adesea eu nu am realizat cât am fost de norocos să cunosc pe cineva, până când acea persoană fie a murit, fie s-a mutat departe. Deci, dacă ai putea să te trezești puțin la realitate și să-ți spui, „Wow, în jurul meu se întâmplă niște chestii grozave în fiecare zi!”, înseamnă că filmul și-a atins obiectivul.

 

Găsești mai jos o fișă cu activități pornind de la această idee.

 

 

Universul din imagini - Ce anume i-a inspirat pe artiști în realizarea detaliilor din film și cum s-au documentat?

 

Personajul lui Carl este modelat după actorii Walter Matthau și Spencer Tracy, personalitatea lui Ellie este inspirată de Joe Grant (artist veteran al Disney), Russell este modelat după Peter Sohn (artist, regizor, actor de voce al Pixar), iar numele lui Charles Muntz evocă personalitatea lui Charles Mintz (director al Universal Pictures, care în 1928 a furat drepturile de producție ale lui Walt Disney pentru serialul animat de succes, Oswald the Lucky Rabbit; nu-i nimic, Walt a venit din spate cu un personaj și mai popular – poate ați auzit de Mickey Mouse?).

 

Artiștii și-au studiat cu atenție bunicii și alți bătrânei avuți prin preajmă, pentru a le reda cât mai fidel statura și dificultățile în mișcare. O să observați că mișcările lui Carl sunt foarte limitate din această cauză. Totuși, există momente în care este mai sprinten, nu uitați de efectul avut de adrenalină în situații limită!, iar spre sfârșitul filmului devine mai agil, mai atletic (poate din cauza antrenamentului intens din ultimele zile, poate din cauză că mintea lui a fost resetată, iar corpul s-a conformat și el.

 

Casa înghițită de șantier a lui Carl este modelată după cazul real al lui Edith Macefield din Ballard, Seattle, care, deși avea peste 80 de ani și i s-a oferit 1 milion de dolari și îngrijire de specialitate, a refuzat să-și vândă casa. Noua clădire a fost construită în jurul proprietății lui Edith, care a rămas în casa ei până la sfârșitul vieții. După lansarea filmului oamenii au început să viziteze „casa din Up”, iar după moartea lui Edith au umplut gardul cu baloane colorate și bilețele în semn de omagiu.

 

Pentru paradisul tropical, o echipă formată din 11 artiști de la Pixar, în frunte cu Pete Docter, au călătorit în Parcul Național Canaima din Venezuela, unde timp de trei zile au studiat peisajul și vegetația, deplasându-se pe jos, cu jeep-ul și cu avionul.

 

Deși nu aflăm din film unde anume locuiește Carl, ne este oferit un indiciu – pe ordinul de prezentare la tribunal vedem inscripționat codul 94070, codul poștal pentru localitatea San Carlos.

 

În construcția personajelor și a scenografiei, s-au inspirat din simbolistica formei, personajele caricaturizate fiind construite din pătrate, cercuri și triunghiuri, la fel ca și obiectele ce le aparțin. Imaginea lui Carl se bazează pe pătrat, el este static și statornic, iar a lui Ellie și Russell se bazează pe cerc, ei fiind dinamici și expansivi. Personajele negative (oamenii în negru de pe șantier, Muntz) sunt bazate pe forme triunghiulare.

 

Dirijabilul și avioanele sunt modelate după aparate de zbor folosite de armata SUA la începutul anilor 30. Texturile materialelor sunt reprezentate realist și au dat animatorilor bătăi de cap mai mari decât animarea celor 20.000 de baloane. Pentru personajele canine au avut un consultant specializat în lucrul cu câinii, dar și propria experiență cu prietenii blănoși de acasă. Pentru realizarea lui Kevin au vizitat Grădina Zoologică din Sacramento pentru a studia pasărea națională a Nepalului, un fazan de dimensiuni mari și penaj multicolor.

 

Găsești mai jos o fișă cu aceste informații, pe care le puteți discuta după vizionarea filmului.

 

 

Emoția – ingredientul secret care te ține în fața ecranului

 

Nu ar avea nici un haz să urmărești un film, dacă acesta nu ți-ar capta interesul și atenția. Și cum crezi că fac filmele asta? Investindu-te emoțional; ajungi să te identifici cu personaje și situații din film, te bucuri, suferi și speri alături de ele. Trăiești o experiență care te ajută să te descarci de tensiunile negative și să te încarci cu energie pozitivă. Iar Up face asta! Și deși are mult umor, sigur te va face să verși câteva lacrimi.

 

Episodul cel mai dens din acest punct de vedere din Up este cel al mariajului lui Carl și Ellie. Animatorii au lucrat cu detalii subtile pentru a se adresa direct subconștientului nostru. Fără să ne dăm seama cum și de ce, am simțit bucuria și durerea celor doi, precum și dragostea lor reciprocă. Cum au făcut asta? Ei bine, cu ajutorul luminii, al culorii, al compoziției scenelor și al poziției personajelor unul în raport cu celălalt, prin limbajul corpului, expresii faciale și simbolistica formelor. Și nu în ultimul rând, cu ajutorul muzicii.

 

Găsești mai jos o planșă în care am surprins schematic aceste idei, astfel încât să ai o bază de pornire în discuțiile avute cu cel mic pe baza filmului și a emoției. Poți profita de oportunitatea pe care ți-o oferă filmul pentru a-i explica diferite sentimente și emoții, felul în care le exprimăm, pentru a vorbi despre dinamica relațiilor, despre dragoste și prietenie, despre promisiuni și vise.

 

 

Vizionare plăcută și sper ca informațiile oferite să vă fie de folos pentru înțelegerea modului în care a fost creat filmul, a felului în care funcționează povestea și a diverselor elemente folosite pentru a ne capta atenția și a ne implica emoțional.

 

Iar dacă nu ai văzut recomandările de film anterioare, o poți face acum, vei găsi și acolo fișe cu diferite tipuri de activități (cumva reușesc să nu respect un șablon pentru aceste postări!). Filmele de care vorbesc sunt Shrek și WALL-E.

 

Îți mulțumesc că mi-ai fost alături până la sfârșit!

 

Cu drag pentru tine,

 

Emilia

 

P.S.: nu uita să dai like+follow paginii de facebook a emilitopia, pentru a păstra mai ușor legătura.

 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum