Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

7 metode de a cultiva gândirea critică a copiilor

 

 

Bună și bine ai (re)venit în emilitopia!

 

Eu sunt Emilia și astăzi îți propun o serie de metode care te vor ajuta să dezvolți gândirea critică a copilului tău. Metodele sunt simple, au legătură între ele, pot fi aplicate aproape oricând și pot căpăta o tentă ludică și distractivă.

 

N-o să insist prea mult acum pe dezvoltarea ideilor din listă, dar o să revin la ele și în articolele următoare, cu exemple concrete de aplicare a lor (cum ar fi articolul următor, despre filmul de animație Shrek - doar nu credeai că e doar o recomandare de film pentru week-end, nu?).

 

Am presărat articolul și cu o serie de fișe pe care le poți salva, ca să le ai la îndemână atunci când lucrezi cu cel mic. Fie că vei alege să le printezi sau le vei accesa pe telefonul mobil, îți vor oferi un suport util în demersul de a dezvolta gândirea critică a copilului tău!

 

 

 

...mai ales când citește un text. În felul ăsta vezi ce anume înțelege și ce nu, sau ce înțelege mai greu. Procesul dezvoltă capacitatea copilului de a înțelege un text, un film sau chiar situații de viață.... dezvoltă capacitatea de analiză a informației (logică și raționament).

 

 ...să intri în rolul unui personaj stimulează creativitatea și în același timp gândirea analitică (asemenea actorilor, care fac asta constant) și ajută la stimularea empatiei.

 

 ...la care să nu poată răspunde doar cu da sau nu. 
De exemplu: De ce crezi că se întâmplă asta? Cum ai rezolva problema aceasta? Scopul nu este să fii sau nu de acord cu copilul, sau dacă răspunde corect sau greșit. Orice răspuns poate fi completat cu întrebări precum: Și cum te-ai gândit la asta? Cum ai găsit această soluție?...este important pentru copil să-și dezvolte capacitatea de a face legături între idei atunci când citește. 
Lucrând cu el și punându-i întrebări, îl ajuți să înțeleagă felul în care informațiile se corelează în cadrul textului. În felul acesta poate analiza ceea ce se întâmplă și poate anticipa rezultatul final și consecințele diverselor acțiuni....este important ca din când în când să iasă din zona sa de comfort și să facă anumite lucruri pe care de obiciei le faci tu pentru el. Ca să învețe ”cum se rezolvă chestia asta?” trebuie pus efectiv în situația de a rezolva problema respectivă. Acceptă-i greșelile, ajută-l să învețe din ele și nu-l îndepărta de situațiile dificile. Așa își dezvoltă simțul practic al vieții, pe care îl va folosi să ia decizii ca adult....acestea presupun un set de reguli precum: să aibă o exprimare clară, corectă și fără echivoc, să nu devieze de la subiectul discuției, să analizeze logic informațiile discutate înainte de-a sări la concluzii, să arate considrerație și empatie față de sentimentele și situațiile celorlalți.

 

Succes în aplicarea lor și spor la gândit! ^:)

 

Ne revedem vineri cu recomandarea de film, Shrek, și câteva sugestii despre cum poți aplica metodele de mai sus pe filmul văzut!

 

Cu drag pentru tine,

Emilia

 

P.S. - nu uita, pentru a păstra mai ușor legătura, dă-mi un like + follow pe  https://www.facebook.com/emilitopia/

 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum