Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

Să gândim (critic) împreună pentru un viitor mai bun!

Bună tuturor, după cum am promis, revin cu un articol despre gândirea critică.

 

Le mulțumesc celor care au dat curs invitației de-a mi se alătura în emilitopia, iar dacă tu nu ai făcut-o deja, te invit să dai un like/follow paginii mele, pentru a putea comunica mai ușor.

 

De ce ai vrea să faci asta?

 

Pentru că pregătesc o serie de articole și materiale foarte interesante pentru tine și copilul tău, pe tema gândirii critice și a rezolvării de probleme. Știu, sună ca rumegușul între dinți când o spun așa și tocmai asta e ideea – să abordez subiectul într-o manieră distractivă, ușor digerabilă și de aplicat în viața de zi cu zi, de la mic la mare.

 

Dacă reușesc să fac asta, dă-mi un semn! ^;)

 

Să începem...

 

Gândirea critică este o abilitate care la mulți dintre noi se dezvoltă oarecum spontan și intuitiv în anii de școală, pe baza observațiilor pe care le facem și a experiențelor pe care le trăim. Din păcate aproape la fel de mulți elevi eșuează în a-și dezvolta această abilitate și de aici rezultă rata mare de analfabetism funcțional amintită în articolul precedent.

 

La ce se referă gândirea critică?

 

Se referă la abilitatea de a procesa informația cu care intrăm în contact în mod deliberat și sistematic, astfel încât să o înțelegem în profunzime și să luăm decizii mai bune.

 

Cum procesăm informația?

 

Procesăm informația prin:

 

- analiză:

- sinteză;

- evaluare;

- conceptualizare.

 

Avem acces la informație prin:

 

- observație;

- experiență;

- meditare/reflectare;

- raționament/judecată;

- comunicare/discuții.

 

Acest proces de gândire este menit să ne ghideze:

 

- convingerile;

- acțiunile.

 

Majoritatea deciziilor pe care le luăm zi de zi se bazează pe automatisme, reflexe, deprinderi, pe intuiție și pe instinct, iar uneori facem lucruri fără ca măcar să gândim – cum ar fi să respirăm!

 

Când ne e foame, de multe ori, vrem doar să mâncăm ceva rapid, ca să nu ne mai ghiorțăie mațele. Ronțăim un covrig, o felie de pizza, un sandwich. Dar stai! Toate astea au mulți carbohidrați și gluten și prea multe calorii în raport cu prea puțini nutrienți! Și parcă țineam un fel de dietă cu nume obscur, iar azi era ziua de smoothie cu banane și broccoli... Dintr-o dată nu mai mâncăm pur și simplu pentru că ne e foame, ceva care ne-ar umple stomacul, ci analizăm proprietățile nutritive ale alimentelor și felul în care ne ajută organismul să funcționeze. Folosim gândirea critică.

 

E la mintea cocoșului, nu? Da, desigur, dacă te-ai obișnuit să funcționezi așa! Dar ia-ți un moment și privește în jur și vezi câtă lume ia deciziile deliberat, informat, argumentat. Câți copii sunt învățați să facă asta? Copilul tău gândește așa? Este în stare să te convingă să-i dai pizza în loc de broccoli? Dar tu îl poți convinge să mănânce o salată în loc de cartofi prăjiți și hamburgeri?

 

Chiar așa, cum îl faci pe cel mic să se gândească la beneficiile nutritive ale alimentelor și să fie mai receptiv la o alimentație diversificată?

 

N-am nici o formulă magică prin care să-l convingi... din păcate... dacă aș avea, aș face o avere! Pot în schimb să-ți recomand o carte foarte simpatică, ce ți-ar putea fi de folos în a-l convinge să își diversifice dieta: „ABC de nutriție”, de dr. Mihaela Bilic, apărută la Curtea Veche Publishing în 2016. Iată ce spune doamna doctor:

 

„Relaţia unui copil cu mâncarea se construieşte în copilărie. Atunci învaţă ce înseamnă foamea şi pofta, descoperă plăcerea de a mânca, începe să-şi recunoască nevoile corpului, să ştie ce rol au alimentele. Dar un copil nu poate să-şi construiască singur o dietă diversificată şi echilibrată, nu ştie să se protejeze de supraoferta alimentară, nu reuşeşte să identifice corect produsele. Pentru asta are nevoie de familie, de educaţie, de şcoală, de informaţie, de cărţi… şi de un abecedar de nutriţie!”

 

Cu alte cuvinte, este vorba despre o carte care îl ajută să-și dezvolte gândirea critică în privința nutriției! O recomand cu căldură, deoarece îi va fi utilă pentru tot restul vieții.

 

Și trebuie să gândim așa critic tot timpul?

 

Nu, toate reflexele, instinctele și deprinderile au rolul lor bine determinat în viețile noastre. Ne oferă scurtături atunci când trebuie să (re)acționăm și degrevează creierul de responsabilitatea de-a lua în mod constant decizii. Așa ne putem concentra gândirea conștientă pe adevăratele probleme care ne solicită atenția și cărora trebuie să le găsim rezolvarea.

 

Gândirea critică este esențială în rezolvarea de probleme. Nu contează câtă informație deții, ci cum o folosești. Iar în ziua de astăzi accesul la informație este mai facil ca niciodată. Dacă știi cum să accesezi informația și să o folosești adecvat, ai acces la o sursă nelimitată de putere. Din păcate toată această informație vine la pachet și cu un mare dezavantaj – dacă nu știi unde să cauți informația sau care este informația relevantă/corectă/reală este foarte ușor să te simți depășit, copleșit sau să fii manipulat.

 

Spuneam în articolul precedent că învățându-ți copilul să gândească în mod critic, scapi de temele pentru acasă, economisești banii de meditații și-i crești șansele să intre la o facultate de prestigiu internațional. În plus îi oferi o abilitate care îl va ajuta să se descurce în viață și să se adapteze la surprizele pe care i le rezervă viitorul.

 

Dar miza este mai mare de atât! Avem o istorie a interferenței statului în viața publică și privată, a manipulării, a cenzurii și a rescrierii trecutului. Întotdeauna cei care caută puterea vor urmări să controleze și să manipuleze informația și prin aceasta gândirea oamenilor. Doar învățând copiii să gândească singuri, pe baza unori principii temeinice, le putem asigura independența și libertatea în fața celor care vor să-i domine și să-i controleze în scopuri meschine, dacă nu de-a dreptul diabolice.

 

Există mulți oameni care consideră capacitatea de-a gândi reflexiv a omului ca fiind o expresie a sufletului. O minte agilă dă aripi sufletului chiar și atunci când picioarele sunt în lanțuri!

 

Știu, am fost dramatică în ultima parte. N-o să exagerez cu dramatismul, dar vreau să subliniez cât de important este acest subiect pentru mine și cât de important este în viețile noastre, de fapt.

 

Dacă îmi împărtășești convingerile, nu ezita să mi te alături în emilitopia printr-un like/follow al paginii. O să revin la 2-3 zile cu articole utile pe această temă și sper ca în câteva zile să-ți ofer și lista subiectelor pe care le voi aborda. Vei vedea, for fi exemple clare, haioase, interactive, antrenante. Voi aborda povești clasice, filme de animație și literatură pentru copii, ca exemple pe baza cărora să vă antrenați împreună gândirea!

 

Te aștept în emilitopia!

 

Cu drag pentru tine,

 

Emilia

 

P.S. - nu uita, like + follow https://www.facebook.com/emilitopia/

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum