Coșul meu

0 produse
  • Acasă +
  • |
  • Despre +
  • |
  • |
  • blog +
  • |
Vezi toate articolele

Frica, prietena mea!

Împrietenindu-te cu propria frică vei căpăta mai multă liniște și bunăstare, iar copilul tău va dori să-ți semene și să te copieze.

Nu lăsa idei preconcepute să te amăgească, insinuând că nu ți-e frică.

Pe măsură ce creștem fricile se rafinează și devine tot mai greu să găsim cauzele neliniștilor noastre.

Iar când ne confruntăm cu vreo situație dificilă, suntem luați cu totul prin surprindere.

 

 

Cunoscând mecanismul ce declanșează frica și modul său de funcționare, devenim mai conștienți de procesele prin care trec corpul și gândurile noastre.

 

De asemenea devenim proactivi, învățând să preluăm cârma emoțiilor și reacțiilor noastre.

 

Frica, atunci când cauzele ei nu sunt înțelese și nu sunt rezolvate, poate genera o serie de emoții toxice, care ne îmbolnăvesc.

 

Putem simți consecințele acestora instantaneu sau pe termen lung, iar medicina, în mod tradițional, se concentrează pe ameliorarea simptomelor.

 

Oare câți oameni merg la psihoterapeut, de exemplu, pentru a evita ca ulcerul lor să ducă la peritonită?

 

În procesul de împrietenire cu frica, devin importante reacțiile pe care le avem atunci când frica se declanșează. În acest scop, cortexul prefrontal ne oferă oportunitatea să învățăm reacții noi, sănătoase.

 

Când frica se declanșează, reacția noastră este spontană. Creierul intră pe pilot automat, activând tiparele de reacție prin care a mai trecut anterior.

 

Acesta este motivul pentru care uneori repetăm aceleași „greșeli”. O facem instinctiv, fără să gândim, sub acțiunea impulsului emoțional de moment.

 

Așa se explică și de ce oamenii inteligenți sunt capabili să facă „prostii” incredibile. Fenomenul a căpătat chiar și o denumire științifică, numită „Efectul Flynn”, după prof. James R. Flynn de la Universitatea din Ontago, Noua Zeelandă. Acesta a descoperit că, cu cât valoarea IQ-ului crește, cu atât valoarea EQ-ului scade.

 

În jurul vârstei de 6-7 ani IQ-ul devine stabil, iar copiii încep să reacționeze cognitiv față de trăirile altei persoane. Ei înțeleg de acum perspectiva celuilalt.

 

Din acest moment capacitatea rațională a copilului e bine să fie folosită pentru a-i dezvolta inteligența emoțională.

 

În ceea ce privește mecanismul fricii, el poate înțelege acum relația dintre cauză și efect. Poate fi ajutat să înțeleagă cauza neliniștii sale, posibilele consecințe, precum și felul în care diferite acțiuni generează rezultate diferite.

 

Astfel va învăța că poate dobândi controlul asupra gândurilor și acțiunilor sale.

 

Așadar, este bine să știm că excitabilitatea nucleului amigdalian, responsabil pentru declanșarea fricii, poate fi îmblânzită prin experiențe potrivite, prin educație emoțională și reacții învățate pozitive. 

 

Personajul „Frica” din „Sunt doar un copil și nu mi-e frică...” este conceput pentru a deveni mesager al fricii în relația cu copilul. Acest personaj îl ajută pe cel mic să recunoască simptomele și importanța declanșării fricii, învățându-l și cum să se liniștească și cum să vadă frica dintr-o perspectivă mai puțin... înfricoșătoare.

 

Deoarece, așa cum spunea și Marie Curie, „nimic în viață nu trebuie temut, ci doar înțeles”.

 

Personajul „Frica” este construit respectând principiile tehnicii de psihoterapie elaborată și folosită de dr. Donna Cangelosi, numită „Shazam” și care se bazează pe crearea de către copil a unui obiect tranzițional imaginar. Rolul lui Shazam, prietenul și mesagerul personal invizibil al copilului, este să-i amintească acestuia lecțiile învățate la terapie.

 

Această tehnică a fost elaborată pentru copiii cu dificultăți de control al impulsului, pentru a-i obișnui să gândească înainte de-a acționa.  Astfel li se diminuează problemele comportamentale și capătă un sentiment de control personal și de putere.

 

Putem ușor să vedem aplicabilitatea tehnicii și în gestionarea reacției la frică.

 

Frica-Shazam acționează ca mesager personal, amintindu-i celui mic importanța fricii, opțiunile avute la dispoziție, tiparele de gândire. 

 

Cu drag pentru tine,

Emilia

 

 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum